Print

"Kanelbolle" med salt karamell og eple

Ingredienser

Jevning

  • 40 gram hvetemel
  • 200 gram melk

Bolledeig

  • 460 gram hvetemel
  • 1 dl sukker
  • 20 gram gjær
  • 175 gram melk
  • 75 gram smør kaldt
  • 2 ts kardemomme
  • 1 stk egg
  • En klype salt

Fyll

  • 1 ss kanel
  • 100 gram sukker
  • 4 ss vann
  • 2,5 ss smør
  • 1 dl kremfløte
  • 2 klyper salt
  • 5 stk epler
  • 1 stk lime eller sitron

Slik gjør du

Fyll

  • Skrell eplene, fjern kjernen og del eplene i små terninger
  • Ha lime på slik at de ikke blir brune
  • I en stålkjelerører du sammen sukker og vann. Sett kjelen på høy varme og la her er det viktig at du ikke rører. Du kan gjerne vende litt på kjelen.
  • Dette er for at sukkeret ikke skal krystalliseres.La sukker og vann boble til sukkeret smelter og etter en liten stund har du forvandlet sukkeret til en gylden karamell. Men her er det viktig å følge med, for veien fra ferdig til svidd er kort.
  • Når du er fornøyd med fargen på karamellen (Lys butterscotch/smørbukk - mørk blir litt mer bitter). Dette er rett og slett smak og behag. Skru ned temperaturen, og rør inn smøret med en tresleiv.Skru opp kjelen på medium varme. Hell i fløten, litt av gangen.
  • Når all fløten er i så har du i eplene. Eplene slipper en del vann så la dette koke ut. Når den er ferdig tilsetter du kanel.
  • Karamellen vil alltid bli noe stivere når den er kald enn når den er varm så ikke la karamellen koke for lenge. Sett karamellen til side og la den avkjøle seg, mens du begynner på deigen

Bollene

  • Lag en jevning av mel og melk ovr lav varme i en kjele
  • La jevningen avkjøle seg
  • Ha resten av ingrediensene i bakbollen borsett fra smør og la den elte i ca 10 minutter
  • Del smøret i biter og tilsett i deigen og la den elte i nye 7-10 minutter. Da kan du ta glutentesten, strekk deigen ut av bollen. tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet.Deler den seg kjapt må du elte litt til.
  • La deigen heve seg til dobbel størrelse ca 45 minutter
  • Kjevle deigen ut i et stort rektangel, ha på fyll og fordel det godt utover. Rull dernest den sammen oppover. Jo strammere du får det, jo mer fyll vil holde seg på plass.
  • Sett det på et smurt eller stekebrett med bakepapir og la den etterheve i 35-40 minutter.
  • Pensle den med egg og stek dem på 225 grader på 7-12 minutter