Go Back

Rugbrød

Posjoner: 4 brød

Ingredienser

  • 1 1/2 kg rugmel
  • 1/2 kg hvetemel
  • 1 1/2 liter melk eller vann
  • 30 gr fersk gjær du kan også bruke litt over halvparten av en pose tørrgær

Slik gjør du

  • Melet siktes og salt blandes i
  • Gjæren røres ut med 1 ts sukker og et par ss av vesken som brukes til deigen.
  • Et lite hull lages i midten av melet. Halvparten av melet haes i og den utrørte gjæren.
  • Resten av melken slåes i.
  • Gni mel på hendene og elt deigen godt. Når deigen er ferid eltet har du den over i en bolle med litt mel i bunnen, og l deigen stå til neste dag
  • Om morgnen elter du i igjen og lar den etterheve i to timer.
  • Del den i fire like deler og form dem til brød. De må være glatte og skrukkefire.
  • De pensles med sukkervann, melk eller egg
  • Stikk dem med en gaffel og stek dem i ovnen i ca 1 time. Stikk dem med en bakenål, dersom ingenting henger fast så er brødene ferdig
  • Avkjøles på rist og la brødet avkjøle seg helt før du skjærer i det