Hva bør du tenke på når du skal velge vin og vinglass?

Svein fra matkurs.no forteller hvordan du velger riktig vin og vinglass

 

Vekten på maten

  Lett mat, lett vin- Kraftig mat, kraftig vin

Hvor spiser man dette

  • Vin herfra vil antagelig passe godt

Aroma/ Smak

• Hva er dominerende aroma / smak i maten?

• Finnes det vin med denne aroma eller smak?

Tekstur

  • Kremet saus krever syrefrisk vin og/ eller kullsysre
  • Stekeskorpe krever vin med tanniner
  • Lavtemperaturstekt kjøtt vil gjerne ha  en rødvin med frukt og lavt tanninnivå
  • grillet kjøtt  vil gjerne ha høyt tanninnivå
  • Grillet eller stekt fisk kan gjerne ha en hvitvin som har ligget på eikefat

 

 

 

Vinglass

 

Du vil få en bedre opplevelse med en nerdete meditasjonsvin, dersom du bruker druespesifikke glass fra for eksempel  Riedel eller Zalto .

Til  hverdags og vennemiddager kan du klare deg godt med et standardglass som  kan benyttes til både rødvin og hvitvin.

Disse vil også gjøre musserende vin  til en langt bedre opplevelse enn et fluteglass eller  grunne bolleglass. Fluteglassene bruker du til aperitif når kvaliteten på innholdet ikke betyr noe. Bolleglassene kan bruke til cocktails.

Vinglasset må ha stett . Vinglass uten stett er tull, da kan du like gjerne bruke melkeglass eller tannglass. Du holder i stetten for å ikke tilføre varme til vinen og unngå uappetittelige fettflekker på klokken..

Det er viktig at klokken er stor nok til at du kan slynge vinen i glasset.

Dette gjør du for å tilføre luft og hjelpe frem aromaer fra vinen.

Klokken bør ha innsving øverst, slik at aromaer fanges nedi glasset.

 

 

Bli kjent med vin

Dersom du ønsker å bli  en bedre vinkjenner anbefaler jeg å starte med hvite viner fordi forskjellene her er lettere å oppdage enn ved røde viner.

Start gjerne med en tysk Riesling og sammenligne denne med en Riesling fra Alsace.

Kjenn på  forskjellene i duft , smak, syrenivå og munnfølelse.

Fortsett med det samme med en Chablis og en hvit Burgunder.

Skriv ned forskjellene og ta frem notatene neste gang du går videre med hvite stedstypiske viner fra andre regioner.

 

Hør podcastepisoden om vin her

 

Vinkurs med matkurs.no kan du bestille her 

No Comments Yet

Comments are closed