Mormors sausekjøtt
Mormors sausekjøtt

 

Maten uten navn

Denne retten er mormormat med stor M, og jeg har faktisk aldri tenkt på at det har et navn. Man kan sammenligne det litt med den dagen du finner ut at mamma ikke er navnet til moren din, men at hun også som andre voksne faktisk har en identitet. Denne retten har ulike navn i ulike familier, noen kaller den sosekjøtt, andre kaller det kjøtt i mørket, og for mormor – sausekjøtt.

Det var også helt tilfeldig at jeg fant ut av det var dette hun kalte det. Jeg ramlet bare over oppskriften i kokeboken hennes og testet den ut. Det var da det gikk opp et lys for meg, for denne retten har jeg tenkt mye på og savnet enormt. Det var stor glede i heimen da jeg endelig kunne lage denne selv på kalde høst- og vinterdager.

Kokte grønnsaker

Jeg velger å koke gulrøttene på siden når jeg lager sausekjøtt. Det er rett og slett fordi jeg vil beholde litt krønsj. Om du serverer potetmos til, er dette en rett med minimal tyggemotstand, og jeg fortrekker faktisk mat som krever litt tenner for å spise. Men dette er smak og behag, så det er ingenting i veien for å koke alt sammen.

Server med kokte poteter eller potetmos og kokte gulrøtter til, og gjerne litt grønt på toppen.

Sausekjøtt

Posjoner: 4 porsjoner
Author: Awa Sarr

Ingredienser

  • 1 kg oksekjøtt bog eller høyrygg
  • 70 gram smør
  • 80 gram hvetemel
  • 1 liter vann
  • 10 hele pepperkorn
  • 1 stk laurbærblad
  • 2 ts salt
  • 1 stk løk

Slik gjør du

  • Skjær kjøttet i passe store stykker og brun dem godt i en jerngryte. Sett deretter kjøttet til side.
  • Stek løken til den er blank og sett den til side sammen med kjøttet
  • Lag brun saus ved å brune smør, og ha i mel når smøret sluttet å bruse. når blandingen har blitt nøttebrun sper du på med litt og litt kraft
  • Ha i pepperkornene, løk, laubærblad og salt. Ha i kjøttet og la det småkoke under lokk til det er mørt (ca to timer)
  • Sausen smakes til med salt og serveres med potetmos og kokte grønnsaker
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recipe Rating