Rugbrød med pålegg og chai latte
Rugbrød

 

Rugbrød

Hvis jeg får valget velger jeg alltid det groveste brødet, ikke fordi det er sunnere, men fordi jeg oppriktig synes det smaker bedre. Rug er ikke bare kjempegodt, det holder deg også mett lenge.

 

Ren muskelkraft

Denne oppskriften holder til 4 brød, og rug er blytungt. Det ble rett og slett for tungt for min kjøkkenmaskin. Så her var det bare å brette opp armene og kna for harde livet før maskinen tok fyr. Det føles også litt ekstra gøy å lage mormors oppskrifter for hånd.

Oppskrift

Rugbrød

Posjoner: 4 brød

Ingredienser

  • 1 1/2 kg rugmel
  • 1/2 kg hvetemel
  • 1 1/2 liter melk eller vann
  • 30 gr fersk gjær du kan også bruke litt over halvparten av en pose tørrgær

Slik gjør du

  • Melet siktes og salt blandes i
  • Gjæren røres ut med 1 ts sukker og et par ss av vesken som brukes til deigen.
  • Et lite hull lages i midten av melet. Halvparten av melet haes i og den utrørte gjæren.
  • Resten av melken slåes i.
  • Gni mel på hendene og elt deigen godt. Når deigen er ferid eltet har du den over i en bolle med litt mel i bunnen, og l deigen stå til neste dag
  • Om morgnen elter du i igjen og lar den etterheve i to timer.
  • Del den i fire like deler og form dem til brød. De må være glatte og skrukkefire.
  • De pensles med sukkervann, melk eller egg
  • Stikk dem med en gaffel og stek dem i ovnen i ca 1 time. Stikk dem med en bakenål, dersom ingenting henger fast så er brødene ferdig
  • Avkjøles på rist og la brødet avkjøle seg helt før du skjærer i det
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recipe Rating