Ostefondue

Ost i sentrum

Denne oppskriften kommer fra Jan Peter Aursnes da han var gjest i vår podcast. (Episoden den kan du høre her.)

Jan Peter Aursnes

Fondue er skikkelig sosialt og helt perfekt for en osteelsker. Alt du trenger er et fonduesett eller annet utstyr for å varme osten og for å holde den varm. Bruk gjerne en tykkbunnet gryte.

Noe å drikke til

Her er det hvitvin og Kirsch som gjelder. Hvis ikke du vil drikke sveitsisk som kan være vanskelig å få tak i, så vil jeg anbefale Savoie eller Jura. Generelt vil jeg si at Jura overgår Savoie i kvalitet, men Savoie har mer syre enn Jura, og syre er flott for å matche en ganske fettrik fondue. Skal jeg komme med to anbefalinger så kan det være Rolet L’Etoile Chardonnay 2015 fra Jura og Ch. de Mérande Apremont 1248 Savoie 2017. Den første er best, men sistnevnte mer tilgjengelig.

Kirsch i Norge

Når det gjelder Kirsch så er nok det også for det meste bestillingsvare. Etter er en kjent sveitsisk produsent. Husk at til ostefondue skal det være litt Kirsch i gryten og så skal det være i glasset ved siden av som en digestif. I Norge er det tradisjon med øl og dram; til ostefondue er det hvitvin og Kirsch som gjelder.

Oppskrift

Ostefondue

Forbredelse10 minutes
Totalt10 minutes
Posjoner: 2 personer

Ingredienser

  • 1 stk hvitløksfedd
  • 3 dl tørr hvitvin Gjerne den samme som du har i glasset
  • 1 ts sitronjuice
  • 250 gram Emmentaler eller Emmentaler de Savoie
  • 250 gram Gruyére og/eller Comté Her kan du også bruke en norsk tilsvarende ost
  • 1 ss Maizena
  • 1 ss Kirsch Det er helt lov å være rausere her 😉 Du kan også bruke vann
  • Litt Godt brød Kan gjerne være fra i går

Slik gjør du

  • Først gnir du hvitløken på innsiden av fonduegryten.
  • Hell hvitvinen og sitronjuicen i fonduegryten og kok opp. Reduser temperaturen og rør inn osten jevnt og forsiktig, litt om gangen. Rør hele tiden. Dette er ikke tidspunktet for multitasking.
  • Rør sammen Kirsch og Maizena.(Hvis ikke du har Kirsch eller vil bruke det, så bruk vann i stedet).
  • Hell deretter denne blandingen opp i fonduegryten, rør rundt og la det syde til det er en fin og glatt fondue. Rør gjerne. Må ikke koke da osten kan brenne seg fast i bunnen. Akkurat denne delen er litt delikat og trenger din fulle oppmerksomhet. Det er ikke vanskelig; du må bare være til stede.

No Comments Yet

Comments are closed