Hvor skal man begynne?

De aller fleste liker vel ost av et eller annet slag, men det er jo ikke sånn at ost er ost? Det er stor forskjell på en mild kremost og en røff blåmuggost, der selv lukten vil for noen være en utfordring.  Så hvor begynner man da om man vil bli en erfaren ostespiser?

 

Jan Peter Aursnes

Jan Peter fra osteperler.no har kommet med sine beste tips til hvilke oster som egner seg godt for nybegynnere som vil bli litt mer avansert.

Kubbeost fra Rueslåtten ysteri i Hol i Hallingdal .

Dette er en ganske fersk norsk geitemelksost som til og med er gunstig priset. Håndlaget. Mild melkesmak og ikke noe geitete med mindre man er ultrafølsom for geit. Noen er det.
Tilgjengelig på en del ostespesialer og en del Meny-butikker

Comte 18 – 24 måneder

Fast ost. Forholdsvis greit tilgjengelig, en ost som er lett å like. Har litt typisk alepeostsødme i seg og hvis den er 18 – 24 med så har den også litt knusp mellom tennene. Kvalitet. Det er protein som har krystallisert seg. Det kommer med modning. Denne osten som er fra juraområdet øst i Frankrike er Frankrikes mest spiste ost. Den er greit tilgjengelig i Norge, finnes nok på de aller fleste supermarkeder, om ikke akkurat 18 – 24 mnd varianten. Det er ikke så viktig. (Galopin på Mathallen har en 18 med fra Marcel Petite som er veldig god.)
Jan Peter var gjest i den femte episoden av podcasten Matvrak. Den kan du høre her

Jan Peter har også vært så grei å dele sine beste oppskrifter på ostebasert mat:

Ostefondue finner du her

Tartiflette finner du her

Ostesmørbrød finner her

No Comments Yet

Comments are closed