Oksehale til folket
Jeg var ganske voksen før jeg skjønte at oksehale ikke var noe man spiste i norske hjem. For meg har dette vært en del av hverdagsmaten, oftest i en gambisk rett som heter peppersuppe, som det kommer oppskrift på etter hvert. Men det er greit å starte litt mykt i form av oksehaleragú, for kjøttet på oksehalen i peppersuppe skal gnages rett av beinet og her tar man det av. Men oppskriften er faktisk rimelig lik, selv om jeg har tatt ut potetene og erstattet dem med pasta. Jeg laget ikke min egen pasta denne gangen, men hvis du vil gjøre det finner du en oppskrift her.
Mat som lager seg selv
Om du har fulgt denne siden eller kjenner meg fra før vet du at jeg elsker mat som lager seg selv. Du blander noen ingredienser i en kjele, så skapes det bare magi helt av seg selv. Målt i tid tar denne ragúen en stund å lage, men det er eksepsjonelt lite jobb og jeg lover at den vil imponere.
Oksehaleragú
Ingredienser
- 1 kg oksehale
- 2 fedd hvitløk
- 1/2 stk habanero
- 1 stk gul løk
- 400 gram passata
- 2 ss tomatpurè
- 2 ss olje
- ca 0.5 liter vann til det dekker kjøttet
- 2 stk gulrøtter i terning
- Salt
- pepper
Slik gjør du
- Fjern overflødig fett fra halene, men litt er bra da det setter smak. Ha godt med salt og pepper på hver sin side av oksehalene
- Varm opp halvparten av oljen, og brun halene godt på hver side og sett dem til side
- Ha oppi resten av oljen og surr hvirløk, gulrot, løk og chili til det er blankt
- Deretter har du oppi tomatpuré og steker dette sammen i ca 1 minutt
- Ha i vann, passata og tomatpuré og pass på å få rørt opp alt fra bunnen. Så kan du ha i kjøttet.
- Kok dette under lok i 2 timer, så tar du av lokket og koker videre i to timer til. Ta ut kjøttet og fjern beinet før du har kjøttet tilbake i grytet.
- Serveres med potetmos eller pasta