Lam til mer enn bare fårikål
Jeg elsker å handle kokebøker på loppemarked, og denne oppskriften kommer fra en av disse. Chef Ramzis arabiske kokebok er opphavet til denne nydelige oppskriften på lammeknoke. Det er veldig lett å repetere de samme oppskriftene år etter år når lammesesongen endelig er i gang, og dette er et forsøk på en ny vri.
Søndagsoppskrift
Denne oppskriften ser mye mer komplisert ut enn det den egentlig er, selv om det er en del ingredienser. Dersom du lager litt mat er dette faktisk ingredienser som kan brukes til veldig mye annet, og de fleste av dem holder seg godt. Jeg lover at innsatsen er verdt det 🙂 Jeg ville likevel satt av en søndag til dette, for dette er skikkelig søndagsmat som fortjener å spises rundt et bord.
Lammeknoke på libanesisk vis
Ingredienser
- 1 stor lammeknoke bog eller lår
- 6 ss olje
- 2 1/2 liter vann
- 2 stk gulrøtter
- 2 stk stilker stangselleri i biter
- 1 stk purre i biter
- 5 stk hele nellik
- 1 stk hel løk skrellet
- 3 ss finhakket løk
- 2 ts presset hvitløk
- 400 gram kjøttdeig
- 9 dl langkornet ris
- salt
En klype av Malt kardemomme, muskat, kanel og spisskummin
- 2 ss skåldede mandler
- 3 ss pinjekjerner
- 3 ss smør
- 3 ss hvetemel
- 3 ss pistasjnøtter
Slik gjør du
- Gni inn lammekonken med halvparten av oljen, og stek den i stekovnen ved 200 grader til den er pent brunet
- Ha knoken over i en kjele, og hel på vann til det dekker kjøttet. Kok opp, og fjerne eventuelt skum fra toppen. Ha oppi gulrøtter, selleri og purre. Stikk nelliken ned i løken, og legg i ned i kjelen. La det trekke uten at det koker til kjøttet er mørt. Det vil ta ca 1-2 timer.
- Ha retten av oljen i en kjele. Tilsett den hakkede løken, hvitløk, og stek til det er blankt og gyllent. Stek kjøttdeigen.
- Når kjøttdeigen har skiftet farge tilsetter du risen og steker under omrøring i 5 minutter. Tilsett krydder.
- Hel på kokekraft til det dekker risen. Kok opp , legg på lokk og la det trekke på svak varme eller i ovnen på 175 grader til risen er mør.
- Del mandlene på langs, og stek dem gyldne sammen med pinjekjernene
- Lag en jevning av smør og mel. Smelt smøret, rør inn melet og tilsett resten av kokekraften litt av gangen til du har en passe tykk saus. La den putre i fem minutter og smak til med salt og pepper.'
- Legge risen på et fat og ha lammeknoken over. Du kan enten ha den hel eller i skiver. Så pynter du med mandler, pinjekjerner og pistasjenøtter. Server sausen ved siden av sammen med for eksempel en salat