Julebrød som ikke er brød
Jeg vet ikke hvorfor mormor kaller dette for et brød, for det er vitterlig en kake. Eller jeg vil gå så langt som å kalle det en skikkelig stor bolle. Men denne kanne du lage i ulike former. Jeg har pleier å forme dem som store boller eller bare bruke en brødform, eller begge deler. Det smaker helt fantastisk nystek med smør og brunost på.
Lages med kaldhev
Jeg synes denne blir aller best når den får heve over natten. Men du kan også helt fint hoppe over dette steget og bare la deigen heve til den er dobbelt så stor. Denne oppskriften holder til to, så du kan gjerne ha ett i fryseren til lysten melder seg igjen.
Julebrød
Posjoner: 2 brød
Ingredienser
- 1/2 ts kardemomme
- 1/2 kg mel
- 125 g sukker
- 125 g smør
- ca 3 1/2 dl melk
- 30 g gjær
- 100 g sukat
- 100 g rosiner
Slik gjør du
- Alt det tørre siktes sammen.
- Rør ut gjæren i halvparten av melken, og tilsettes.
- Så resten av melken. Deigen eltes i 10 minutter, og deretter i kaldt smør i terninger. Elt i ytterligere 10 minutter. La stå kaldt til dagen etter.
- Elt da de vaskede og tørkede rosinene og oppskåret sukat i.
- Deigen står så til heving til den er dobbel så stor.
- Lages til to brød - Etterheves, penslens og stekes i ca 1/2 time - til pent brune