Potet i potetferien
Vi har akkurat kommet tilbake fra en uke i Kroatia, og som man ofte gjør ville jeg lage noe skikkelig tradisjonell husmannskost. Jeg kom da på at jeg sitter på en oppskrift på komper jeg har fått av mormoren til samboeren, og den har jeg enda ikke testet ut. Dette var den perfekte anledningen.
Kjært barn har mange navn
Kompe, komle, raspeball, potetball, ball. Listen er evig lang over navn på denne retten og det finnes sikkert minst like mange oppskrifter. Jeg har familie fra Bergen og er oppvokst med raspeball, som vi brukte som tilbehør til pinnekjøttet. Samboeren er fra Sørlandet, og de spiser kompe som en egen rett med salt kjøtt i midten. Det var denne varianten vi gikk for denne gangen. Dette er skikkelig god høstmat som bringer nostalgi for oss begge, selv om vi oppvokst med ulike varianter.
Rivjern eller kvern
I denne oppskriften har jeg brukt rivjern, som jeg synes fungerte helt fint. Men jeg ville nok brukt kvern om jeg ikke hadde surra vekk kniven til kverna mi. Da blir potetene enda bedre malt opp, men dette er en smakssak.
Sørlandskompe
Ingredienser
- 3,5 kilo poteter
- 500-600 gram kokte poteter
- 400 gram mel
- 1 dl semuljegryn
- 2 ss potetmel
- 500 g saltet sideflesk
- 2 ts salt
- Kvernet pepper
Slik gjør du
- Skrell de potetene som skal kokes, og kok dem møre
- Skrell resten av potetene og rasp dem på et rivjern eller bruk en kvern på den minste innstillingen
- Klem ut vannet ved hjelp av et klede i en bolle , og la den renne av seg en stund. Ta vare på potetmelet som dannet seg i bunnen og bruk i kompene.
- Når vannet har rent av, kna inn salt, kokte poteter, mel og potetmel
- Skjær av svoren på flesket og stek i en gryte. Fyll den så med vann og kok opp
- Del flesket i terninger. Lag en liten skål av kompene og fyll litt av flesket inni kompen. Før du pakker dem sammen som en ball. Disse skal være ganske store, som en liten snøball
- La kompene trekke i vannet i ca 1,5 time. De skal ikke koke
- Serveres med smør, sukker og kefir (dette er selvsagt valgfritt)