Hekta på etiopisk
Faren min er fra Gambia og i oppveksten ble det stort sett mat fra Vest-Afrika. Men jeg hørte også veldig mange lovord om det etiopiske kjøkkenet. For noen år siden bodde kjæresten min i London i ett år, og vi benyttet muligheten til å prøve ut en etiopisk restaurant i nabolaget. Da var det gjort. Vi var rett og slett og spiste etiopisk hver eneste gang jeg var på besøk. Vi dro alltid på samme restaurant, og det ble til slutt noen besøk på Zeret restaurant, som jeg kan anbefale til som vil smake skikkelig god etiopisk.
Injera
Injera er en surdeigspannekake som fint kan lages hjemme, men det krever litt trening. Min ble stående på benken litt vel lenge, og ble derfor litt for sur for min smak. Da vet jeg det til neste gang. Men jeg kjøpte både injera og berbere på en butikk i Ebbels gate som heter Habesha Gebeya
Mulighetene er mange
Det er uendelig mange oppskrifter som kan kombineres med injera, og jeg valgte disse fordi det var de ingrediensene jeg hadde hjemme. Etiopiske retter er også superlett å gjøre både vegetariansk og vegansk.
Etiopisk lammegryte (Beg Wot)
Ingredienser
- 600 gram lammekjøtt Bog eller fårikålkjøtt
- 1 stk løk
- 2 fedd hvitløk
- 2 cm ingefær
- 2 ss berbere krydder
- 1 ss tomatpurè
- 400 g passata eller knuste tomater
- 7.5 dl vann
- 2 ss olje
- salt
- pepper
Slik gjør du
- Brun lammekjøttet godt på begge sider i 1 ss olje
- I mens kjøttet bruner har du løk, hvitløk, ingefær i en stavmikser eller lignende
- Ta ut kjøttet og stek løkblandingen til den er blank
- Tilsett berbere og tomatpuè og la det surre i noen minutter
- Ha i vann, passata og kjøttet i gryta og la det koke til kjøttet faller av benet i ca 2 timer. Del kjøttet i terninger og ha det tilbake i gryta
- Smak til med salt og pepper
Krydret kål, poteter og gulrøtter (Atakilt Wat)
Ingredienser
- 5 stk små poteter
- 3 stk gulrøtter
- 300 gram kål
- 1 stk chili
- 1 stk løk
- 2 cm ingefær
- 1/2 ts gurkemeie
- 1/4 ts kardemomme
- 1/2 ts pepper
- 1/4 ts kanel
- 1/8 ts nellik
- 1/2 ts salt
- 1 ss olje
Slik gjør du
- Skrell og del poteter og gulrøtter i biter. Kålen deler du ganske fint
- Bland løk, chili og ingefær i en blender
- Stek det blankt i 1 ss olje
- Tilsett krydder og la det surre sammen i noen minutter
- Tilsett poteter, gulrot og kål. Sett på lokk og la det steke til det er mørt, i ca 30 minutter. Rør med jevne mellomrom