Mormors kjøttkaker i brun saus, stuet kål og poteter
Mormors kjøttkaker i brun saus

Mormors kjøttkaker

Kjøttkaker er en av de tingene jeg husker best fra barndommen, og da spesielt mormor sine. Jeg pleide alltid å knaske på kjøttkaker på vei fra Kongsvinger slik jeg hadde sett Jungeldyret Hugo gjøre, og det smakte liksom enda litt bedre når jeg bare dyttet dem inn i gapet.

 

Egen utgave

Da jeg arvet kokeboka hennes var dette den første oppskriften jeg testet. Jeg må innrømme at jeg har plukket litt på oppskriften siden da, og om de ikke er like gode så er det i alle fall ikke langt unna. Det største forskjellen er jo at mormor ikke på noen måte brukte kjøttdeig, men kvernet kjøttet selv. Men om det er flere som ønsker originaloppskriften, kan jeg selvsagt legge ut denne også. Jeg må bare finne kniven til kverna mi først.

 

Hvis mine kjøttkaker ser litt falleferdig ut er det rett og slett fordi de er det. Jeg har en stekeovn som kun har ulike grader av fosskoking, og det er den andre stekeovnen fra IKEA jeg har som oppfører seg sånn 🙁  Så ja, jeg må få meg ny stekovn. Jeg tar imot tips med glede, for jeg vet ikke hvor jeg skal begynne.

 

Serveres med kokte poteter, brun saus, stuet kål og tyttebærsyltetøy! Velbekomme 🙂

 

 

Psst! Oppskriften på stuet kål har jeg lånt litt fra matprat.no siden den rett og slett ikke var å finne i kokeboka. Jeg skal få laget en egen.

Mormors kjøttkaker

Posjoner: 4 personer
Author: Awa Sarr

Ingredienser

Kjøttkaker

 • 400 gram kjøttdeig
 • 1/2 stk fondcup jeg foretrekker beef av knorr
 • 1 ts hvitløkspulver
 • 1 ts ingefær
 • 1 dl melk
 • 1 ss hvetemel kan også bare bruke potetmel
 • 1 ss potetmel
 • 1 ts salt
 • 1 ts kvernet pepper

Brun saus

 • 4 ss smør
 • 4 ss mel
 • 1 l buljong eller kjøttkraft
 • salt
 • pepper

Stuet kål

 • 700 gram hodekål
 • 2 ts sal
 • 1 liter vann
 • 4 ss smør
 • 4 1/2 liter kraft
 • 2 dl melk
 • 1/4 ts muskat
 • 1/4 ts pepper
 • 1/2 ts salt

Slik gjør du

 • Ha alle ingrediensene i en bolle, og bland godt. Gjerne bruk hendene, men om du det også fin an å bruke en foodprosessor.
 • Form farsen til runde kaker ved hjelp av en skje, hånden din, og kaldt vann.Ha smør i en middels varm stekepanne. Stek kakene i ca. 2 minutter på hver side til de har fått en fin bruning.
 • Lag brun saus ved å smelte smøret i en kjele, og la det få en nøttebrunfarge. Tilsett hvetemel og brun videre over svak varme svak til den blir brun igjen. Spe med varm kraft eller buljong, og rør godt mellom hver gang du sper. La sausen småkoke i ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
 • Del kålen i terninger og kok den sammen med vann og salt, ca 15 minutter, til den er gjennomkokt.Del kålen i terninger og kok den sammen med vann og salt, ca 15 minutter, til den er gjennomkokt.
 • Ha kakene over i brun saus og la dem trekke i ca. 10 minutter (til de er gjennomkokt).
 • Smelt smør en kjele og tilsett melet. Spe med kokekraft fra kålen, og melk til du får en litt tykk saus. La sausen putre i ca 5 minutter. Tilsett den kokte kålen og la det hele bli gjennomvarmt. Smak til med salt, pepper og revet muskat.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recipe Rating