Kanelboller med eple og salt karamell
Kanelboller med eple og salt karamell

 

Når ting bare fungerer

Hva skjer når man kombinerer de to beste tingene i verden? Å ja, jeg snakker om salt karamell og kanelboller. I sommer lagde jeg denne eplesausen med salt karamell til pannekaker som skulle selges på Mandaljazz, og jeg tenkte umiddelbart at her er jeg inne på noe.  Da kom ideen om å kombinere denne sausen med kanelboller, og endelig fikk jeg somlet meg til å teste. Det ble så vanvittig godt at dette må jeg bare dele videre.

 

Tangzhong – mind blown 

Jeg har fått flere aha-opplevelser denne høsten når det kommer til baking, og Elin fra krem.no har stått for begge to. For det er faktisk sånn at jeg og gjærbakst ikke alltid har vært så gode venner. Det er to triks jeg har lært meg som gjør at baksten blir supersaftig og fluffy hver eneste gang.

Tangzhong – En japansk bakemetode som innebærer at man lager en jevning først, og tilsetter resten av ingrediensene etterpå. Ikke bare blir baksten saftig, men den holder seg sånn i dagesvis og smaker nybakt selv etter den er fryst.

Elting – Det er så utrolig viktig å elte lenge nok, og for utålmodige meg har dette vært en gamechanger. For å finne ut om du har eltet lenge nok, drar du i deigen. Den skal være superfleksibel og du skal kunne dra den så tynn at den nesten blir gjennomsiktig.

 

Oppskriften på bollene har jeg hentet hos krem.no, og du finner den her.

"Kanelbolle" med salt karamell og eple

Ingredienser

Jevning

  • 40 gram hvetemel
  • 200 gram melk

Bolledeig

  • 460 gram hvetemel
  • 1 dl sukker
  • 20 gram gjær
  • 175 gram melk
  • 75 gram smør kaldt
  • 2 ts kardemomme
  • 1 stk egg
  • En klype salt

Fyll

  • 1 ss kanel
  • 100 gram sukker
  • 4 ss vann
  • 2,5 ss smør
  • 1 dl kremfløte
  • 2 klyper salt
  • 5 stk epler
  • 1 stk lime eller sitron

Slik gjør du

Fyll

  • Skrell eplene, fjern kjernen og del eplene i små terninger
  • Ha lime på slik at de ikke blir brune
  • I en stålkjelerører du sammen sukker og vann. Sett kjelen på høy varme og la her er det viktig at du ikke rører. Du kan gjerne vende litt på kjelen.
  • Dette er for at sukkeret ikke skal krystalliseres.La sukker og vann boble til sukkeret smelter og etter en liten stund har du forvandlet sukkeret til en gylden karamell. Men her er det viktig å følge med, for veien fra ferdig til svidd er kort.
  • Når du er fornøyd med fargen på karamellen (Lys butterscotch/smørbukk - mørk blir litt mer bitter). Dette er rett og slett smak og behag. Skru ned temperaturen, og rør inn smøret med en tresleiv.Skru opp kjelen på medium varme. Hell i fløten, litt av gangen.
  • Når all fløten er i så har du i eplene. Eplene slipper en del vann så la dette koke ut. Når den er ferdig tilsetter du kanel.
  • Karamellen vil alltid bli noe stivere når den er kald enn når den er varm så ikke la karamellen koke for lenge. Sett karamellen til side og la den avkjøle seg, mens du begynner på deigen

Bollene

  • Lag en jevning av mel og melk ovr lav varme i en kjele
  • La jevningen avkjøle seg
  • Ha resten av ingrediensene i bakbollen borsett fra smør og la den elte i ca 10 minutter
  • Del smøret i biter og tilsett i deigen og la den elte i nye 7-10 minutter. Da kan du ta glutentesten, strekk deigen ut av bollen. tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet.Deler den seg kjapt må du elte litt til.
  • La deigen heve seg til dobbel størrelse ca 45 minutter
  • Kjevle deigen ut i et stort rektangel, ha på fyll og fordel det godt utover. Rull dernest den sammen oppover. Jo strammere du får det, jo mer fyll vil holde seg på plass.
  • Sett det på et smurt eller stekebrett med bakepapir og la den etterheve i 35-40 minutter.
  • Pensle den med egg og stek dem på 225 grader på 7-12 minutter
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.