Rail pass

Mount Fuji fra Shinkansen i Japan
Mount Fuji fra Shinkansen i Japan

 

I Japan har de et hurtigtog som heter Shinkansen, og det er en lynrask måte å komme seg rundt i Japan på. Skal du reise rundt til flere byer i Japan kan jeg absolutt anbefale å kjøpe et rail pass. Du får kjøpt pass for 7,14 eller 21 dager, og det gir gratis reise på alle typer tog, bortsett fra de aller raskeste. En tur mellom Tokyo og Kyoto koster fort 1400 kroner, og et railwaypass rundt 2700, så det skal ikke mange turene til før du sparer penger. Dessuten kan du reise rundt gratis med tog i Tokyo, som vi faktisk gjorde en del. Du får kjøpt rail pass hos japanspesialisten og kilroy, men husk å vær ute i god tid, og gjerne minst én uke før avreise.

 

Psst! Husk å kjøp Bentobox på togstasjonen, japanerne har skjønt at god mat er også viktig på reise 🙂

 

Psst! Husk å kjøp Bentobox på togstasjonen, japanerne har skjønt at god mat er også viktig på reise 🙂

Metro kort

Vi kjøpte et forhåndsbetalt metrokort som gjorde det enkelt å komme seg rundt på t-banen i Japan. Dette er jo egentlig helt vanlig i alle storbyer, men det som er litt unikt med Japan er at de også kan brukes på vending machines som står både på offentlig transport og rundt omkring i byen. De kan også brukes i noen kiosker. Hvilket kort som passer best for deg kan du finne her

Internett

Hvor viktig internett er på reisen må man nesten bedømme selv, men tilgangen til Wi-fi er veldig varierende. Og jeg ville tatt høyde for at det kun finnes på hotellet og Starbucks. De beste restaurantene er ofte små og tradisjonelle, og derav uten internett. Men det er flere måter å få tilgang på. Sjekk ut mulighetene her! Men ikke gå på samme smellen som meg, sjekk ut om det du kjøper er kompatibelt med telefonen din 😉

Planlegg, planlegg planlegg

Det er så mye å finne på i Japan, at det er verdt å gjøre en del reasearch før man drar. Man trenger ikke planlegge dagene til punkt og prikke, men du bør vite på forhånd hva du har lyst til å gjøre. Det vi gjorde var å finne alle stedene vi hadde lyst til å spise, aktivitetene vi hadde lyst til å gjøre og ting vi ville se for å deretter pinne stedene på kartet. Da vi kom fram fant vi ut hvilket området vi skulle besøke den dagen, og på den måten unytte område og tiden best mulig.

Ps. Google maps fungerer ikke i offlinemodus i Japan. Bruk maps.me pg last ned områdene når du kommer frem.

Restauranter

Finn ut hvilke restauranter du har lyst til å dra på, og sjekk om de tar i mot bordbestilling. Noen gjør det, mange gjør det ikke. Men dersom de gjør det kan du spare deg selv for veldig mye tid. Restaurantene er veldig små og har ofte bare noen få bord, det gjør at det kan bli litt ventetid. Ikke vent med å spise til du er skrubbsulten, vi sto i kø opptil to timer på de mest populære stedene.

Ryokan

Ryokan er et tradisjonelt japansk gjestegiveri som du finner i for eksempel Kyoto. Dette var en opplevelse for livet. Men vi skulle dra til Japan i påsken og da jeg bestilte i juli var mange steder allerede fulle, så her gjelder det å være tidlig ute.

.

Does and donts

Japan har en veldig annerledes kultur, og noen kulturforskjeller merket vi. Men japanernes høflighet løser de aller fleste forskjellene vi opplevde. Vi ble for eksempel fulgt fra restaurant til restaurant for å finne et ledig bord til oss, selv om vi ikke hadde bestilt på forhånd. Men denne samme høfligheten gjør at du nesten aldri får et tydelig svar på noe som helst. Vi ble fortalt at på Shinkansen var det «most definitely maybe» sjanse for at vi fikk sitteplass. Og mange vil svare selv om de ikke vet svaret på det du spør om.

Tips

Selv med begrenset engelsk og null japansk fra vår side ble alle floker løst med velvillige japanere som alltid yter knall kundeservice. Og det bringer meg over på tips, det blir sett på som uhøflig å tipse i Japan. god kundeservice er en del av jobben og man skal ikke ha ekstra penger for det.

Onsen

Husk at hvis du skal på Onsen (et japansk bad) og har tatoveringer, må du faktisk finne egne som slipper inn folk med tatoveringer. Det er fremdeles sånn at det hovedsakelig er mafian som har tatoveringer. Mange gjør unntak for turister, men det ville jeg undersøkt.

Mat og drikke på gata

Du vil fort legge merke til at ingen går og spiser på gata. skal du spise må du sette deg ned. Unntaket er i parker som Disneyland og Universal studios.

Research

Bruk Youtube for å finne hvilke aktiviteter som passer deg, vi så mye på Abroad in Japan, som kan oss masse nyttige tips og triks før reisen.

Du kan også lese om de opplevelsene vi hadde i Tokyo, Kyoto og Osaka

No Comments Yet

Comments are closed