Spis opp maten
De som kjenner meg og som har hørt på Matvrak-podcasten vet at jeg har to frysere proppfull med mat. Hjemme hos oss har vi vært veldig gode på å fylle den opp, men ikke like gode på å spise det som er der.
I juli og august har vi gitt oss selv en utfordring hjemme hos oss: Vi spiser kun spiser kjøtt som kommer fra fryseren. Tidligere har vi hatt besøk i podcasten av både Mette fra «Spis Opp Maten» og vegetarentusiasten Hanne-Lene, som begge har gjort at jeg tenker litt annerledes på mat. Denne oppskriften på ertesuppe er et resultat av nettopp dette, og er et forsøk på å sette sammen en rett av ting vi allerede har.
Ertesuppe er tradisjonsmat
Selv om denne retten er et resultat av restematprosjektet vårt, er dette også tradisjonsmat på sitt aller beste. Dette er mat jeg fikk hos mormor og som jeg har bare gode minner om fra barndommen. Retten er litt tidkrevende å lage på grunn av knoka, men det er altså utrolig enkelt.
Derfor har jeg også en utfordring til deg. Ta en kikk i kjøleskap og fryser og lag noe ut av ting du allerede har, uten å handle. Ikke bare slipper man å kaste mat, men det er så utrolig bra for kreativiteten å måtte bruke hodet på den måten.
Grønn ertesuppe med svineknoke
Ingredienser
Svineknoka
- 1 stk svineknoke
- 2 stk laurbærblad
- 4 stk pepperkorn
- 2 stk hvitløksfedd
- 1 stk stor sjalottløk
Grønn ertesuppe
- 500 gram frosne grønne erter
- 2 stk sjarlottløk
- 2 stk hvitløksfedd
- 5 dl knokekraft
- 5 dl vann
- 1 cup knorr grønnsaksfond
- 1 ss olje
- salt
- pepper
Slik gjør du
- Ha alle ingrediensene til knoka i en stor kjele. Kok opp og fjern skum på toppen. Skru ned og la den trekke på lav varme i ca 2 timer til kjøttet faller av beinet
- Stek løk og hvitløk i oljen til det er blankt
- Ha i vann, kraft og grønnsaksbuljong. La det koke i 10 minutter.
- Kjør suppen glatt med stavmikser og smak til med salt og pepper
- Server med ristet pinjekjerner eller krutonger og legg kjøttet på toppen