Comfort food fra midtøsten
Alle som kjenner meg vet at jeg elsker Masterchef Australia. Og denne oppskriften dukket opp i fjorårets sesong som går på TV i Norge nå. Dette er en super variasjon og et alternativ til nachos. Fatteh er en rett fra midtøsten som Nigella Lawson hadde med seg til Masterclass. Oppskriften fant jeg her.
Forandringer
Jeg har gjort noen forandringer, en av praktiske grunner og en av personlige preferanse. Aleppopepper fant jeg rett og slett ikke, men det har en røkt og sterk smak og jeg valgte derfor å erstatte den med Chipotle. Det viser seg at det heller ikke er så fryktelig lett å få tak i, så her kan du bruke røkt paprika.
Jeg synes også at lam og yoghurt er en skikkelig god kombinasjon, og byttet ut derfor tradisjonell kjøttdeig med lammekjøttdeig som jeg kjøpte hos slakteren.
Den skal selvsagt spises med fingrene og deles med noen du er glad i 😉
Oppskrift
Lam og aubergine fatteh
Ingredienser
Basen
- 4 stk pitabrød Kjøp fersk om du har tilgang på det
Saus
- 500 gram gresk yoghurt
- 5 teskjer tahini
- 3 teskjer sitronsaft
- 2 fedd hakket hvitløk
- 1-2 teskjer havsalt
Aubergine og lam
- 500 gram lammekjøttdeig Her kan du fint bruke vanlig kjøttdeig
- 1 liten løk
- 1 stk sterk chili Valgfri
- 1 stk aubergine i terninger 250-300g
- 2 ss malt spisskummin
- 2 ss malt coriander
- 2 ss chipotle Du kan også bruke røkt paprika
- 2 ss havsalt
Topping
- 125 gram granateple
- 50 gram pinjekjerner
- 1 ss finhakket mynte
Slik gjør du
- Forhåndsvarm ovnen til 200 grader. Del opp pitabrødet i små trekanter. Legg de på et bakepapir og bak dem i 10-15 minutter til de er sprø. Sett pitabrødene til side.
- Vips sammen yoghurt, tahini, hvitløk og salt i en i bolle som tåler varme. Dette kan du sette til side, da dette skal varmes opp over et vannbad senere.
- Varm opp oljen i en litt høy panne med tykk bunn. Stek løken til den er blank og har en lysebrun farge på medium-høy varme. Skru ned varmen og stek til løken er myk og lysebrun, det tar ca 4 minutter .
- Skru opp varmen og ha i aubergineterningene og bland godt. Rør jevnlig i ca 10 minutter.
- Rør inn spisskummin, koriander og chipotle. Deretter har du i kjøttdeigen og del den opp. Når den har fått farge skrur du ned varmen og stek i ca 10 minutter, og rør nå og da. Smak den til med krydder.
- Kok opp vann i en kjele ca 3 cm opp. Sett bollen på toppen. Vannet skal ikke nå helt opp til bollen. Pisk det godt sammen til den er rett over romtemperatur og har konsistensen til lett pisket krem.
- Spre pitabrødene utover fatet. Topp de med aubergine og kjøttdeigblandingen. Deretter yoghurtsausen på toppen. Strø pinjekjernene og granateplene og tilslutt myntebladene.