Fastelavn

På søndag er det Fastelavn til glede for store og små. Ordet betyr «kvelden før fasten» og kommer fra nedertysk. Fastelavnssøndag markerer at vi går fra vinter til vår. Fastelavn ble også kalt for «fleskesøndag» og var dagen for fråtsing etter en lang periode med faste.

Fastelavnsboller

Det er mange versjoner av fastelavnsbollen. Noen bruker syltetøy andre ikke, det går også an å ha vaniljekrem i. Jeg har laget den versjonen jeg har oppvokst med. Fastelavnsbolle med krem og syltetøy.

 

 

Oppskrift

Fastelavnsboller med krem og syltetøy

Forbredelse10 mins
Koketid6 mins
Totalt1 hr 6 mins
Keyword: fastelavnsboller
Posjoner: 12 boller
Author: Awa Sarr

Ingredienser

Boller

  • 5 dl melk
  • 150 gram rosiner
  • 150 gram smør
  • 1 pk fersk gjær
  • 1 kg hvetemel
  • 100 gram sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1 stk egg

Krem

  • 3 dl kremfløte
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 dl syltetøy

Slik gjør du

Boller

  • Legg rosinene i bløt i melken og la de ligge i ca 10 min
  • Smelt smøret, tilsett melk og varm opp til det er lunkent
  • Bland alt det tørre i en kjøkkenmaskinbolle
  • Ha i det våte, rosiner og elt til deigen slipper bollen
  • La den heve til den er ca dobbelt så stor. Det tar ca 30-40 minutter.
  • Trill ut bollene til 12 store eller 24 mindre boller.
  • Legg bollene på et bakebrett med et bakepapir og legg et kjøkken håndkle over.
  • La de heve i ca 20 minutter
  • Pensle bollene med litt melk blandet med ett egg. Stek på 220 grader i 6-10 minutter.
  • Avkjøles på rist

Krem

  • Pisk kremfløte og vaniljesukker til en luftig krem. Del boller i to og fyll med syltetøy og krem. Dryss litt melis over til slutt.
No Comments Yet

Comments are closed