Vegetarmandag med falafel
Etter at vi hadde besøk av Hanne-Lene i podcasten har vi gjort noen endringer i kostholdet. Den episoden kan du høre her. Hjemme har vi nå kuttet kraftig ned på kjøttforbruket, og det vi spiser for tiden dagen er stort sett ting vi allerede har i fryseren. Alle som kjenner meg vet at vegetarreportoaret er meget begrenset, men falafel er en av få ting jeg har laget før. Alle må vi begynne et sted, og jeg synes at falafel er et flott sted å begynne.
Mange måter å gjøre det på
Det er mange teknikker som kan brukes for å steke falafel, men den mest vanlige er fritering eller steking i godt med olje. I denne oppskriften ville jeg for det første gjøre retten litt sunnere, samtidig som jeg også så en anledning til å bruke airfryeren som bare står i matboden og støver ned. Her er det bare å prøve seg frem og se hva som fungerer best for deg.
Falafel
Ingredienser
- 500 g kikerter
- 1 liten grovhakket løk
- 3-5 stk hvitløksfedd
- 1 1/2 ts kikertertmel eller hvetemel
- 2 ts salt
- 2 ts spisskummin
- 1 ts tørket eller fersk koriander
- 0,5 dl fersk persille
- 1/2 stk chili
- En klype kardemomme
- Eventuelt olje til steking
Slik gjør du
- Om du bruker tørket kikerter må du legge disse i bløt kvelden før
- Forvarm ovnen til 200 grader (hvis du ikke steker)
- Bland alle ingredienser i en god blender. Lag falafelboller og legg på et bakepapir
- Stek midt i ovnen i ca 15 minutter eller stek pent brune i olje
- Deretter 10 minutter på 200 grader i airfryer
- Server med tzatiki, pitabrød og ønsket salat
Tzatziki
Ingredienser
- 1 stk agurk
- 2 fedd hvitløk
- 5 dl gresk yoghurt
- 1 ts hvitvinseddik
- 2 ss olivenolje
- 1 ss mynte
- 1 ss sitron
Slik gjør du
- Riv agurken og ha den i en sil, og la den renne av
- Ha agurken over i et kjøkkenhåndkle og klem ut resten av vannet
- Finhakk hvitløk og mynte og bland sammen med de andre ingrediensene i en bolle. Rør inn agurken , deretter smak til med salt og pepper