Hvar fra båten
Hvar fra båten

Noen råd på veien

Vi var på Hvar nesten en hel uke, og det er kanskje litt for lenge å være på akkurat samme sted. Jeg vil anbefale øyhopping, og at man heller tar noen dager på ulike steder på øya. Det er også verdt å merke seg at vi var der i midten av september, som er utenfor sesong. På den ene siden var det kjedelig at noen av tilbudene og restaurantene var stengt, men på den andre siden var det også mye mindre folk. Dessuten var festglade ungdommer erstattet med par og barnefamilier, og det passet oss bedre.

Planlegg

Husk å planlegge hvordan dere vil komme dere til og fra flyplassen, og ikke minst når båten går. Nå var vi der i lavsesong, men bussen til flyplassen gikk kun en gang i timen og det var mange som skulle på. Hvis det var kaotisk i september, kan jeg bare tenke meg hvordan det er i juli.

Psst; jeg pleier alltid å sette pin på Google Maps for å markere de stedene jeg vil se, for da vet jeg alltid hva som er i nærheten. Det gjør at man kan være spontan, men likevel ha en viss formening om hva som er bra i området.

Penger og tips

I Kroatia betaler man med kuna. 100 kuna (hrk) er ca. 130 norske kroner, som gjør det relativt enkelt å finne ut av hva ting koster. Prisene på Hvar er generelt dyrere enn andre øyer i Kroatia, og når du kommer til havnen skjønner du fort hvorfor. Der er det enorme yachter som koster 1.5 millioner i uka å leie, og som har classy navn som for eksempel  «Liquid rehab»

Når det gjelder tips er det vanlig å gi 5-10% på restauranter, men her må du se an service og mat. Taxisjåfører er det ikke vanlig å tipse og dette trenger du ikke å ha dårlig samvittighet for. De tar seg godt betalt for korte turer. Vi betalte ca. 100 hrk for en kort taxitur på fem minutter fra byen til hotellet, som ifølge de lokale var veldig mye. Jeg leste også et sted at det er vanlig å gi 100 hrk per uke per person i tips til rengjøringspersonale, men det gjelder nok mer på et hotell og ikke i en ferieleilighet. Det beste tipset er å følge magefølelsen her.

Favoritt stranda på Hvar
Vår foretrukne strand

Strand

Strendene du finner på Hvar er ikke vanlige sandstrender som man kanskje er vant til fra andre steder i Sør-Europa, men steinstrender med store glatte steiner. Disse steinene er ikke så irriterende som man skulle tro, det funker faktisk å ligge på dem. Men om man helst vil slippe, kan man på de aller fleste steder leie en strandstol for ca. 100 hrk dagen. Vi foretrakk stranden som lå foran Kayak & SUP Hvar.

Man kan også leie en «cabana» med sjampanje til 3000 kroner dagen på Bonj les Bains Beach Club. Hvar har med andre ord noe for enhver smak. Merk at strendene ofte er bittesmå, så det kan lønne seg å være tidlig ute for å sikre seg en plass.

Det også mulig å leie en taxibåt for ca. 50 hrk for å dra ut til en av de litt finere strendene eller for å bade på en av de andre øyene.

Husk badesko, det er mye kråkeboller i vannet!

Blå badesko
Nyinnkjøpte badesko

Mat og uteliv

Jeg må ærlig innrømme at vi ikke hadde noen store kulinariske opplevelser på Hvar. Samtidig var det heller ingen steder vi fikk mat som ikke var god. Jeg vil likevel trekke frem noen høydepunkter som er verdt å sjekke ut på øya.

Passarola spiste vi en deilig lunsj med et godt utvalg av retter fra både sjø og land. Uten at jeg testet selv kan det også være verdt å spise en middag her. De hadde både en hyggelig inneplass og takterrasse.

 

Utvalg fisk, ost, skinke og skalldyr
Lunsjmeny på Passarola

Bosscat oppdaget vi trist nok siste dagen, og de hadde noen av de beste drinkene jeg har smakt. Og da mener jeg ikke bare på Hvar, men noensinne! Her fikk jeg en drink med salt karamell som var perfekt balansert, og vi skulle gjerne hatt noen flere besøk her.

 

 

Drinken dream job
Drinken «Dream job» fra Bosscat

Icy bar hadde den beste gelatoen på øya, og det sier litt. Er det noe de kan, så er det is. Her hadde de masse gøyale smaker, og de vi prøvde var skikkelig gode. Vi hørte også rykter om at de hadde boblevafler i selve butikken, men den var dessverre stengt for sesongen.

 

Is med ferrero roche
Is med Ferrero Rocher fra Icy Bar

Palace Paladini ramlet vi over ved en tilfeldighet, og for et lykketreff det skulle vise seg å være. De hadde god mat, men også en fantastisk bakgård. Det skal nevnes at ingen av middagene var supre, men denne var en av de bedre.

Uteserveringen på Palace Paladina
Uteserveringen på Palace Paladina

Det beste frokoststedet var uten tvil Fig Hvar, hvor det virket som en liten del av Grünerløkka hadde sneket seg inn. Der fikk du fancy frokost- og lunsjmat som flatbrød, avokadotoast og lignende, sammen med kjempegode juicer. Her kan du får deg en god og sunn frokost som en liten avveksling i feriematen.

Flatbrød med fiken, honning og geitost fra Fig Hvar

Det var noen restauranter som sto på listen vår som ble anbefalt av andre som vi ikke rakk å stikke innom. Gariful er en litt fjongere sjømatrestaurant som kan være verdt et besøk. På Ko doma var vi heller ikke innom, men der har de en meny som de forandrer hver eneste dag etter hvilke råvarer som er tilgjengelig. Du vet ikke hva du får før du er der, og de serverer en tasting meny to ganger om dagen som kan være verdt å sjekke ut.

Aktiviteter

Det er ikke så mye annet å gjøre på Hvar enn å spise mat, ligge på stranda og feste. Hvis det er dette du er ute etter, er Hvar et magisk sted. Men for de av oss med fysisk alder på rundt 30, og psykisk alder på 70, er en uke litt lenge å være kun på Hvar. Med andre ord, hvis du planlegger en litt lengre ferie, ville jeg fordelt den litt på andre øyer.

Men jeg anbefaler å bestille en dag med guidet båttur. Vi hadde en magisk dag på havet arrangert av Mario Rent, som var verdt hver eneste krone. Vi svømte i den grønne hulen, hadde en utrolig båttur inn i den blå hulen, tok en svømmetur inn til Stiniva Cove og hadde en koselig lunsj på Palmižana. Selve lunsjen på Totos var kanskje turens lavpunkt, men de to andre alternativene Zori og Laganini Lounge Bar & Fish Bar hadde dessverre bryllup den dagen vi var der.

God tur 🙂

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.