Domoda - Gambisk peanøttgryte med ris
Domoda – Gambisk peanøttgryte

Comfortfood fra Gambia

Min gambiske repertoar er nokså begrenset foreløpig, men denne retten er fast innslag hos meg. Vanligvis har jeg laget Domoda med lam, men denne gangen testet jeg ut kylling. I utgangspunktet kan du lage denne både med fisk, lam, kylling og vegansk. Her er det bare å bruke det du har tilgjengelig.  Jeg skal få laget oppskrifter på flere typer etter hvert.

 

Mat som lager seg selv

Denne gryte retten lager seg selv, og det er flere måter å gjøre det på men denne har fungert best for meg. Dette er mat som minner meg om hjemme, en stund nektet jeg å lre med å lage den fordi det var så koselig å få Domoda når jeg kom hjem. Du kaster bare alt oppi gryten (nesten) så lager denne nydelige retten seg av seg selv.

Denne kunne kunne også vært under morsmors oppskrifter, da dette faktisk er siste side i oppskriftsboken 🙂

Oppskrift

Domada

Koketid50 minutes
Totalt50 minutes
Posjoner: 4 personer

Ingredienser

 • 500 gram kylling lårkjøtt er å foretrekke, bruk gjerne drumsticks
 • 1 stk løk
 • 4 stk hvitløksfedd
 • 3 stk gulerøtter
 • 400 gram passata eller knuste tomater
 • 2 ss tomatpuré
 • 5 dl vann bruk gjerne kraft her, men drop da buljongterningen
 • 175 gram peanøttsmør jeg foretrekker mills peanøttsmør uten chunks
 • 1 terning hønsebuljong
 • 1 stk chili Velg type etter hvor sterk du vil ha den. Tradisjonelt bruker man cayennepepper

Slik gjør du

 • Dersom du bruker drumsticks pleier jeg å enten bruke den i panna først eller i stekeovnen hvis jeg skal lage mye.
 • Surr løk, hvitløk og chili i olje til den er blank
 • Tilsett kyllingen dersom du bruker filet og gulrøtter. Stek dette sammen noen minutter.
 • Ha oppi tomatpuré og "svi den av i ett minutt
 • Deretter har du i passata, buljongterning og vann. La dette småkoke i 30 minutter
 • Rør inn peanøttsmøret i gryten, jeg pleier å ta utkyllingen for å lettere kunne røre ut peanøttsmøret. Her må du smake deg til hvor mye du trenger for det er stor forskjell på peanøttsmør. Bare pass at den ikke blir for tjukk. Har du for høy varme på her vil det skille seg, så følg med litt underveis.
 • Kok risen etter anvisningen på pakken
 • Når risen er ferdig er Domadaen ferdig også. Server alt på én stor tallerken
No Comments Yet

Comments are closed