Brownie med salt karamell og vaniljeis
Brownie med salt karamell og vaniljeis

Syndig og fantastisk brownie til helgekosen

Denne oppskriften er inspirert av youtubeserien  4 levels of brownies, der gikk jeg ideén til å blande de to beste tingene i livet – sjokolade og karamell. Denne brownien er nærmere sjokoladekake rett og slett fordi jeg foretrekker den sånn . Dersom du vil ha den enda mer browniete, kan du droppe bakepulver for å få dem enda mer kompakt.

 

Salt karamell

Salt karamell er noe av det beste livet, og det gjør alt mye bedre. Selv brownie som ikke kan bli stor bedre blir løftet ett hakk. Oppskriften på salt karamell er Ida Jansen sin, og den finner du her. Nøttene er viktige for å balansere sødmen, for er det noe det er nok av er i denne kaken er det sukker 😉

Oppskrift

 

Brownies med salt karamell

Forbredelse20 mins
Koketid25 mins
Totalt45 mins
Posjoner: 10 personer

Ingredienser

Brownie

  • 3 stk egg
  • 300 gram sukker
  • 175 gram smør
  • 150 gram hvetemel
  • 200 gram mørk sjokolade (gjerne 70%)
  • 2 ts vaniljeessens eller vaniljesukker/eller 1/2 vaniljestang
  • 1 ts bakepukver
  • 200 gram nøtter for eksempel hasselnøtter eller valnøtter
  • 1 liten klype salt

Salt karamell

  • 100 gram sukker
  • 4 ss vann
  • 2,5 ss smør
  • 1 dl kremfløte
  • 2 klyper havsalt

Slik gjør du

Salt karamell

  • I en stålkjele (ikke teflon) rører du sammen sukker og vann. Sett kjelen på høy varme og la her er det viktig at du ikke rører. Du kan gjerne vende litt på kjelen. Dette er for at sukkeret ikke skal krystalliseres.
  • La sukker og vann boble til sukkeret smelter og etter en liten stund har du forvandlet sukkeret til en gylden karamell. Men her er det viktig å følge med, for veien fra ferdig til svidd er kort.
  • Når du er fornøyd med fargen på karamellen (Lys butterscotch/smørbukk - mørk blir litt mer bitter). Dette er rett og slett smak og behag. Skru ned temperaturen, og rør inn smøret med en tresleiv.
  • Skru opp kjelen på medium varme. Hell i fløten, litt av gangen. Når all fløten er i så lar du karamellen småkoke i 4-5 minutter. Jo lenger karamellen koker så stivere blir den når den er kald. Karamellen vil alltid bli noe stivere når den er kald enn når den er varm så ikke la karamellen koke for lenge. Tilsett salt
  • Sil karamellen så eventuelle sukkerklumper som ikke har løst seg helt opp blir fjernet. Sett karamellen til side og la den avkjøle seg, mens du begynner på kakerøra.

Brownie

  • Sett ovnen på 175 grader. Hakk opp nøtter og ha dem i ovnen i 7-8 minutter når oven er varm
  • Smelt sjokolade og smør i et vannbad. Sett til side og avkjøl
  • Pisk sammen egg, vanilje og sukker til eggedosis
  • Tilsett den avkjølte sjokoladen i eggedosisen. Bruk en slikkepott for å blande skikkelig, men bland forsiktig.
  • Bland alt det tørre og ha oppi sjokoladeblandingen. Her må du også være forsiktig å kun vende inn med slikkepott, slik at det blir blandet men uten at du slår ut luften
  • Smør en form som er 22x22 eller 24 -26 i diameter
  • Sett 1/3 av karamellen til side. Bruk resten og med en litt stor skje fordeler du karamellen i kladder. Bruk baksiden av en sleiv og rør karamellen forsiktig inn ved å lage sirkelbevegelser. Karamellen skal ikke blandes helt inn, bare fordeles.
  • Stek i ca 25 minutter, sjekk etter ca 20. Stikk en kakepinne, og i motsetning til ellers gjør det ingenting om det er litt kakedeig igjen. Brownies kan heller være litt understekt enn overstekt
  • Bruk resten av karamellen som pynt. Serveres med vaniljeis
No Comments Yet

Comments are closed